zaterdag 24 oktober 2009

Windows 7: de big brother versie van Windows

Het nieuwe besturingssysteem van Windows zal vanaf 22 oktober in omloop gebracht worden meldt De Standaard op 25 juni. Ook word er ons meegedeeld dat dit nieuwe besturingssysteem een richtprijs krijgt van 119 euro en nog een hele hoop gelul rond de kostprijs.
Nu is dit allemaal goed en wel dat De standaard ons op de hoogte brengt van het nieuwe speeltje van Windows en zijn kostprijs maar is het bij deze wel vergeten te vermelden wat de voornaamste vooruitgang is bij Windows 7; namelijk de Tracking mogelijkheden.

Laten we even teruggrijpen naar een artikel van CNET news dat dateert van 7 november 2008 getiteld: Windows 7 knows where you are.
Deze titel verduidelijkt al meer over de nieuwe snufjes die aan Windows 7 zijn toegevoegd. De voornaamste vooruitgang is gemaakt op het vlak van zoals het artikel stelt: het makkelijker maken voor de softwaretoepassingen om de positie van de computer en zijn gebruiker te bepalen.
Dit zou het onder andere makkelijker maken om vrienden terug te vinden, LoJack pc tracking systemen te gebruiken en een dynamischere search engine tegoed komen. Door het accuraat bepalen van de positie van de computer en zijn gebruiker zou je ook makkelijker diensten terugvinden dicht bij je huis en is de last van de plaats bij de dienst die je zoekt in te voeren weggewerkt. Wat een technologische vooruitgang!! Al dit werk zodat de burger één woordje minder in de search engine zou moeten invoeren.






Waar zit het addertje hier dan onder het gras?
Wel; Windows kan niet garanderen dat programma’s die op de achtergrond draaien op je computer deze gegevens gebruiken/misbruiken. Men heeft een beperkte mogelijkheid om sommige diensten(programma’s) toegang te weigeren tot het gebruiken van deze informatie maar toch kan Windows niet garanderen dat hier geen misbruik van gebruikt word. De reden hiervoor volgens Windows is dat ze over geen betrouwbare middelen beschikken om gegarandeerd te bepalen of een programma daadwerkelijk het programma is dat die titel draagt. Men weet dus niet of het een kloon is van een bestaand programma die met kwade bedoelingen de gegevens wilt verzamelen van op je computer.

Nu werd tijdens de WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) in Los Angeles voorgesteld door één van de aanwezige van op zen minst een melding aan de gebruiker door te geven wanneer een programma deze informatie opvraagt ; het antwoord van Microsoft program manager Alec Bornston? Hoewel dit een technologische mogelijkheid is dit momenteel geen optie die men in Windows 7 wilt inbouwen.
Maar hoe werkt die nieuwe interface dan? Hoe komt die erop toe van de positie van jouw pc te bepalen. De simpele uitleg is dat er twee nieuwe API’s (Application Programming Interface) zijn ingebouwd. Eentje voor sensoren en eentje voor lokalisatie; hierbij word een variëteit van tools gebruikt bijvoorbeeld: GPS, Wi-Fien cellular triangulation. Bij dit laatste word gebruik gemaakt van hetzelfde soort systeem dat al gebruikt word voor het opsporen van je gsm.
Deze nieuwe functies passen perfect binnen het concept web2.0
Dit zorgt alleen maar voor meer centralisering zoals we al zoveel meemaken in de buitenwereld, nu word met mondjesmaat (o.a. Door Windows 7) het internet ook ingepalmd door het totalitarisme.





AddThis

Share |