zaterdag 24 oktober 2009

Resolutie over mediavrijheid in Italië verworpen

In het Europese Parlement is woensdag een resolutie over de vrijheid van informatie in de EU-lidstaten verworpen. De indieners van de resolutie wilden de persvrijheid in Italië veilig stellen, maar werden in hun voornemen gedwarsboomd door de Europese Vollkspartij (EVP).

De EVP wist voldoende steun tegen de resolutie te vergaren om die weg te stemmen. Daardoor werd een beschamende terechtwijzing van de Italiaanse premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi voorkomen.

In het document werd bezorgdheid geuit over de mediasituatie in Italië, waarbij fundamentele EU-rechten zouden worden bedreigd. Ook werd opgeroepen tot een breed onderzoek naar de eigendomsstructuur van de media in de EU-lidstaten. Berlusconi heeft via zijn mediaconglomeraat Fininvest de controle over grote particuliere zendgemachtigden en indirecte controle over de publieke omroep RAI.

De resolutie kreeg de steun van de liberalen, de socialisten, de groenen en de communisten. De fractie van de EVP en haar bondgenoten stemden tegen. Andere, verwante resoluties over mediarechten in de Europese Unie haalden het evenmin.

http://buitenland.nieuws.nl/572643/resolutie_over_mediavrijheid_in_italie_verworpen

AddThis

Share |