zaterdag 24 oktober 2009

Over kunstmatig eten gesproken

Ik heb hier een pakje Jan Linders achterham dat ik niet meer eet nadat ik eens ben gaan kijken wat het nou feitelijk is.
Ingredienten 80% varkensvlees, water, zout, voedingszuren: E326/E362, zout, dextrose, emulgatoren E451, E452, E407, Smaakversterker E621, varkenshemoglobine, kaliumchloride, antioxidant E301, conserveermiddel E250
Er zitten o.a. stoffen in die kinderen onder de 6 maanden niet mogen hebben, puur gif dus! Verder zitten er stoffen in waarvan je in grotere hoeveelheden een darmbeschadiging op kan lopen. Ook kankerverwekkende stoffen. Ik heb o.a. http://www.food-info.net/nl/e/e250.htm en Wikipedia gerbuikt om het een en ander op te zoeken.




Kaliumchloride :
Het kan oraal gebruikt worden, en dient soms als alternatief voor tafelzout. Het smaakt wel veel bitterder dan natriumchloride (=tafelzout). Andere toepassingen zijn als meststof, smaakversterker, strooizout (omdat de vriestemperatuur lager is dan die van pekel), of als bestanddeel van smeltzout in de raffinage van metalen.
Kaliumchloride wordt meestal uit het mineraal sylviet gewonnen, het wordt soms geproduceerd door chloorgas langs elementair kalium te leiden.In de Verenigde Staten wordt het bij het uitvoeren van de doodstraf na het toedienen van een narcosemiddel en een spierverslapper door middel van injectie toegediend, waarna het hart definitief stilvalt.

Hemoglobine:
is een eiwit dat in het bloed van dieren voorkomt, en dan vooral in de rode bloedcellen. Varkenshemoglobine is dus het hemoglobine uit het bloed van varkens.

E262 (i) Natriumacetaat
E262 (ii) Natriumdiacetaat (een mengsel van natriumacetaat en azijnzuur)

Oorsprong:
Natriumzout van azijnzuur, een natuurlijk zuur. Azijnzuur komt voor in allerlei vruchten en in hoge concentraties in alle gefermenteerde producten. Commercieel geproduceerd door middel van bacteriële fermentatie van suiker, melasse of alcohol, of synthetisch van aceetaldehyde.
Functie en eigenschappen:
Acetaten worden gebruikt als conserveermiddelen en buffers.
Producten:
Zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 15 mg/kg lilchaamsgewicht
Bijwerkingen :
Azijnzuur en acetaten hebben geen bijwerkingen. Acetaten zijn aanwezig in iedere lichaamscel. Alleen mensen met (zeer zeldzame) azijnintolerantie moeten azijnzuur en acetaten vermijden.
Dieetbeperkingen :
Geen. Azijn en acetaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Hoewel het uit alcohol gemaakt kan worden, bevat het geen alcohol.

E450(i) Pentanatriumtrifosfaat (voorheen E450b(i))
E450(ii) Pentakaliumtrifosfaat (E450b(ii))

Herkomst:
Natrium-, kaliumzouten van fosfaten. Commercieel gewonnen uit de carbonaten van de verschillende zouten en fosforzuur.
Functie en eigenschappen
Buffers, stabilisatoren en emulgatoren. Worden ook gebruikt om de waterbinding te bevorderen.
Producten:
In zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 70 mg/kg lichaamsgewicht voor alle fosfaat-houdende additieven gezamenlijk
Bijwerkingen :
Geen bekend bij gebruik in levensmiddelen. Hoge concentraties fosfaten kunnen allerlei bijwerkingen veroorzaken, aangezien fosfaat een essentieel onderdeel is van vele stofwisselingsprocessen. Correct me if im wrong maar moeten ze de stofwisseling stimuleren om deze chemotroep af te breken?
Dieetbeperkingen :
Geen. E451 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.

E452(i) Natriumpolyfosfaat (voorheen E450c(i))
E452(ii) Kaliumpolyfosfaat (E450c(ii))
E452(iii) Natriumcalciumpolyfosfaat
E452(iv) Calciumpolyfosfaat (ook 544)
E452(v) Ammoniumpolyfosfaat

Herkomst:
Natrium-, kalium-, ammonium- en calciumzouten van fosfaten. Commercieel gewonnen uit de carbonaten van de verschillende metalen en fosforzuur.
Functie en eigenschappen
Stabilisatoren, sequesteermiddelen (metaalbinders) en emulgatoren. Worden ook gebruikt om de waterbinding te bevorderen en uitdroging te voorkomen .
Producten:
In zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 70 mg/kg lichaamsgewicht voor alle fosfaat-houdende additieven gezamenlijk
Bijwerkingen :
Geen bekend bij gebruik in levensmiddelen. Hoge concentraties fosfaten kunnen allerlei bijwerkingen veroorzaken, aangezien fosfaat een essentieel onderdeel is van vele stofwisselingsprocessen.
Dieetbeperkingen :
Geen. E452 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.

E407a carrageen van Eucheuma wieren

Herkomst:
Een complex mengsel van natuurlijke polysaccharide, gewonnen uit zeewier (Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum, E. cottonii) in Europa, Amerika en Azie. E407a heeft een andere structuur en bevat een groot percentage cellulose.
Functie en eigenschappen
Verdikkingsmiddel en stabilisator
Producten:
zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Geen vastgesteld
Bijwerkingen :
Geen bekend in de gebruikte concentraties. Bij hoge concentraties kan het, net als andere niet verteerbare polysacchariden (voedingsvezels) aanleiding geven tot winderigheid en een opgeblazen gevoel door fermentatie van de stof door de darmflora. Kortketenige carragenen veroorzaken darmlekkage en mogen derhalve niet worden toegepast.[i]
Scheten en darmlekkage WTF?!?!
Dieetbeperkingen :
Carrageen kan gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten.

MSG, ve-tsin, natriumglutaminaat, ajinomoto
E620

Herkomst:
Het natriumzout van glutaminezuur (E620), een natuurlijk aminozuur, aanwezig in alle eiwitten. Commercieel gemaakt door bacteriële fermentatie van melasse of door afbraak van plantaardig eiwit, vooral gluten en soja-eiwit. Glutaminezuur en glutamaten komen van nature in hoge concentraties voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes.
Functie en eigenschappen:
Glutaminezuur en glutamaten zijn smaakversterkers met de speciale umami smaak. Ze versterken de smaak in veel producten, waardoor veel minder zout nodig is.
Producten:
Zeer veel producten.
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Geen vastgesteld. [i]Glutaminezuur en glutamaten mogen niet gebruikt worden in producten voor kinderen jonger dan 12 weken.
Bijwerkingen :
Er worden veel bijwerkingen van glutamaten vermeld, maar deze zijn niet wetenschappelijk bewezen. Zie http://www.food-info.net/nl/intol/msg.htmen http://www.food-info.net/nl/national/ww-msg.htmvoor meer informatie over glutamaten en bijwerkingen.
Dieetbeperkingen :
Geen. Glutaminezuur en glutamaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Ze bevatten geen gluten.

E301 Natriumascorbaat
Ascorbine

Herkomst:
Natriumzout van ascorbinezuur (vitamine C), een natuurlijk zuur, aanwezig in vrijwel alle groente en fruit. Commercieel verkregen door bacteriële fermentatie van glucose, gevolgd door een chemische oxidatiestap.
Functie en eigenschappen
Natriumascorbaat fungeert als anti-oxidant en broodverbetermiddel. Het gaat de bruining van fruit tegen en voorkomt de vorming van nitrosamines in vlees. Als het als vitamine C toegevoegd wordt, mag het niet vermeld staan als E300, maar als vitamine C, alleen bij gebruik als additief wordt E300 gebruikt.
Producten:
zeer veel producten.
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Geen limiet.
Bijwerkingen :
Er zijn geen bijwerkingen bekend in de gebruikte concentraties.

E250 : Natriumnitriet

Herkomst:
Functie en eigenschappen
Een wit poeder gebruikt als conserveermiddel tegen de bacterie Clostridium botulinum (de bacterie die botulisme veroorzaakt) in vlees en visproducten.
Producten:
vlees en visproducten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 0.06 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen :
Nitrieten kunnen in de maag met eiwitten reageren tot de (potentieel kankerverwekkende) nitrosamines. Hoge concentraties kunnen ook reageren met hemoglobine. Het mag niet gebruikt worden in voeding voor kinderen onder de 6 maanden. Kleine kinderen hebben een andere vorm van hemoglobine, die veel gevoeliger is voor nitrieten dan normaal hemoglobine.
Dieetbeperkingen :
Geen. Nitrieten en nitraten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten.
Komt van nature voor als mineraal. Wordt direct gewonnen of gemaakt uit natriumnitraat.

waarom staat er geen waarschuwing op de verpakking van dit stukje chemo ham? En hoe kan de farmaceutische industrie dit soort troep er doorheen krijgen bij de regeringen (in Amerika zijn meerdere van deze voedingsadditieven bij de wet verboden)
Maar daar hebben ze dan ook een bonden voor burgerrechten
Overigens heb ik het nog niet gehad over de stresshormonen en antibiotica die ook in het vlees zitten na het geweldige leven dat we varkens gegeven hebben

Meer info hieronder:

AddThis

Share |