zaterdag 24 oktober 2009

Banken krijgen meer inzicht in ons, wanneer krijgen wij inzicht in de banken?

Banken krijgen toegang tot persoonsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie. Daartoe wordt op het ministerie van Financiën de laatste hand aan een nieuw wetsvoorstel gelegd die dat mogelijk moet maken. Dit was een lang gekoesterde wens van het bank leven .Het zou de banken gaan om ons nieuwe unieke burgers service nummer. In plaats dat de banken inzage krijgen over onze privé gegevens zouden wij die juist van hun moeten hebben.
Alleen onze zuiderburen lijken er serieus werk van te maken met Fortis bijvoorbeeld, ook al worden politici natuurlijk weer gespaard. Het doel van de overheid is uitwisseling van gegevens tussen burgers, overheid en allerlei instanties eenvoudiger te laten verlopen. Mensen hoeven dan nog maar een keer allerlei basisgegevens aan overheidsdiensten te verstrekken. Identiteitsfraude wordt een steeds groter probleem en ik vraag mij serieus af of deze digitalisering er de oplossing voor is. Alles wordt in centrale databases gestopt en steeds meer gegevens worden aan elkaar verbonden, dus wordt de schade bij identiteitsdiefstal toch alleen maar groter? En als hackers zich eenmaal een toegang weten te verschaffen tot deze gegevens, zullen ze dan niet de mogelijkheid hebben om de gegevens in de centrale database the veranderen? Trouwens, dit jaar wil men ook nog eens starten met het afnemen van onze vingerafdrukken, maar.. Hoe veilig zijn onze vingerafdrukken? In Duitsland hebben ze het in ieder geval al voor elkaar gekregen om via een ludieke actie de vingerafdruk van een minister te kopiëren en wisten zo gevoelige informatie boven water te brengen. Hoe lang het gaat duren voor dit ook in Nederland gebeurd?
Vroeger..
In vroegere tijden heeft het systeem zoals hij was, toch goed gewerkt? Waarom moeten hier nou zulke drastische veranderingen in plaatsvinden? Alles wordt elektronisch geregeld tegenwoordig, de computer heeft ons zoveel in productieniveau doen toenemen. Maar alles moet ook steeds duurder worden lijkt het. Een uittreksel uit de G.B.A. mogen we zo 10 euro voor neertellen. Zullen de banken ons eens gaan betalen voor ieder keer dat ze het zo nodig vinden om onze gegevens te controleren? Dat lijkt mij in ieder geval geen slecht idee.. Krijgen we tenminste nog eens echte service voor het nummertje dat telkens met ons mensen wordt gemaakt.
http://www.youtube.com/watch?v=fAq9ExbZFQQ

AddThis

Share |