zaterdag 24 oktober 2009

Cheney: geen verband 9/11 en Saddam

Bewijzen dat Saddam Hussein, de voormalige dictator van Irak, iets te maken heeft gehad met de aanslagen op 11 september 2001, bestaan niet. CIA-informatie dat Saddam banden onderhield met al-Qaida bleek onjuist.

Deze uitspraken heeft de voormalige Amerikaanse vice-president gedaan in de Washingtonse National Press Club. Destijds zinspeelden Cheney en president Bush regelmatig op de vermeende relatie tussen 9/11 en Saddam om de invasie in Irak te rechtvaardigen.

Maar zes jaar na het begin van de oorlog zegt Cheney nu dat er geen bewijs was dat Saddam iets met 9/11 te maken had. "Ik geloofde niet, en ik heb ook nooit enig bewijs gezien, dat Saddam iets met 9/11 te maken heeft gehad."

Staatssponsor
In 2002 zei Cheney nog voor een senaatscommissie: "Feit is dat Saddam een staatssponsor van terrorisme is". Daar blijft hij wel bij, zo liet hij weten in de Press Club. "Er was een relatie tussen Saddam en al-Qaida die tien jaar terug ging. Dat verzin ik niet."

Maar concrete bewijzen dat Saddam mee heeft geholpen aan 9/11 waren er dus niet, aldus Cheney. Hij noemde destijds nog wel een verhaal dat Mohammed Atta, één van de leiders van de vliegtuigkapers, in Praag met een Iraakse veiligheidsagent zou hebben gesproken. Maar Cheney moest later toegeven dat die ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden.

AddThis

Share |