zaterdag 24 oktober 2009

Mensenrechtenraad steunt Goldstone. Nederland niet. kamervragen

Kamervragen betreffende nee stem

Vragen naar aanleiding van de brief van de minister d.d. 25 september 2009 over de situatie in het Midden-Oosten waarin hij bezwaren uit tegen de VN-resolutie naar aanleiding van het rapport-Goldstone (kamerstuk 23432, nr. 306).

http://ikregeer.nl/document/V009Z19434

Mensenrechtenraad steunt Goldstone


Van onze correspondent Alex Burghoorn
Gepubliceerd op 16 oktober 2009 21:51, bijgewerkt op 16 oktober 2009 22:00
Het is Israël en zijn naaste bondgenoten vrijdag niet gelukt het ingrijpende Goldstone-rapport over de Gaza-oorlog binnen de burelen van de VN-Mensenrechtenraad in Genève te houden.

De Gazastrook in januari 2009, kort nadat Israël zich had teruggetrokken. (Foto AP)
De context waarin het Israëlisch-Palestijnse conflict zich afspeelt, dreigt zo drastisch te veranderen. Naast de diplomatieke en militaire sporen waarlangs de strijd zich sinds 1948 afspeelt, krijgt ook het juridische spoor meer gestalte.

Slechts 6 van de 47 landen in de Mensenrechtenraad stemden tegen de resolutie die het Goldstone-rapport naar de hoogste regionen de VN-hiërarchie brengt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de laatste dagen intensief gebeld met ‘bevriende landen’, maar alleen de VS, Nederland, Italië, Hongarije, Slowakijë en Oekraïne brachten een tegenstem uit.

De resolutie kreeg de steun van 25 landen (China, Rusland, Brazilië en een trits islamitische en Afrikaanse landen). Nog eens 11 landen onthielden zich van hun stem (waaronder België en Noorwegen), en 5 landen lieten de stemming helemaal aan zich voorbij gaan (zoals Frankrijk, Groot-Brittannië). Met name de verdeeldheid in Europa over hoe het conflict tegemoet moet worden getreden, was opvallend.

Het 574 pagina’s tellende rapport beschuldigt Israël en Hamas ervan oorlogsmisdaden en mogelijk misdrijven tegen de menselijkheid te hebben begaan. De commissie onder leiding van de Zuid-Afrikaanse jurist Richard Goldstone dringt er bij de Verenigde Naties op aan dat niet zonder gevolgen te laten. Tijdens de 22-daagse oorlog in december en januari kwamen meer dan 1.300 Palestijnen (merendeels burgers) en 13 Israëli’s (merendeels soldaten) om.

Vooringenomen

Netanyahu had vooraf gezegd dat wat Israël betreft een vredesproces met de Palestijnen vrijwel is uitgesloten als de Mensenrechtenraad het ‘vooringenomen’ rapport bekrachtigde. Ook de Verenigde Staten wilden het speelveld voor het Goldstone-rapport klein houden, omdat zij met intensieve diplomatie het conflict willen beëindigen.

De kans is groot dat de Veiligheidsraad geen gehoor geeft aan Goldstones aanbevelingen. De raad zou erop moeten toezien dat Israël en de Palestijnen het eigen optreden grondig onderzoeken. Als dat binnen zes maanden niet is gebeurd, moet de Veiligheidsraad het dossier doorverwijzen naar het Strafhof in Den Haag. Maar de VS hebben al gezegd dergelijke stappen te willen vetoën.

Doorklinken

Toch zou daarmee de kous niet af zijn. Ook de Algemene Vergadering van de VN zal het rapport bespreken, en daar kan het lang blijven doorklinken. De prominente plek die het rapport zo krijgt, zal mensenrechtenorganisaties aanmoedigen Israëlische militairen en politici aangeklaagd te krijgen in landen waar een ruime wetgeving over universele jurisdictie bestaat.

De controverse rond het Gaza-rapport draait in de kern om het perspectief waarin de gebeurtenissen worden geplaatst. Israël denkt dat het een gerechtvaardigde, schone oorlog uit zelfverdediging heeft gevoerd om raketaanvallen van Hamas en andere milities in de Gazastrook tegen te gaan.

De Palestijnen zien het hevige offensief vooral als de overtreffende trap van het in hun ogen criminele bezettingsbeleid dat Israël sinds 1967 voert en dat al vele malen door VN-raden is veroordeeld als een overtreding van het internationaal recht. Het rapport van Goldstone sluit het dichtst aan op die laatste lezing van de gebeurtenissen.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1304344.ece/Mensenrechtenraad_steunt_Goldstone

AddThis

Share |