zaterdag 24 oktober 2009

(ex) militairen betalen hoge prijs

zaterdag 19 september 2009
Vanavond In Rondom 10: Hoe talloze Nederlanse soldaten blijvende schade oplopen door hun inzet in vredesmissies. Dat een kleine groep een zware Post Traumatische Stressstoornis (PTSS) oploopt, is bekend. Maar dat veel meer (ex)-militairen en hun familie een hoge prijs betalen voor de Nederlandse aanwezigheid in brandhaarden, blijft vaak onzichtbaar.
Is Nederland zich voldoende bewust van de hoge maatschappelijke prijs die we betalen voor onze inzet voor de wereldvrede? En die we - zeker na de zware gevechtsmissie in Afghanistan - in de toekomst gaan betalen? En is er voldoende begrip en hulp voor al die jonge veteranen die nooit meer de oude worden?

Sinds de vredesmissie in Libanon sneuvelden tientallen militairen. Het aantal soldaten dat kampt met paniekaanvallen, driftbuien en onbeheerste agressie is vele malen groter. De gevolgen zijn groot: echtscheidingen, niet meer kunnen werken, kinderen die uit huis geplaatst worden, misdrijven en zelfmoorden. Sommige ex-soldaten zijn zo de weg kwijt dat ze ’s nachts in hun eentje buiten op patrouille gaan. Of in een zelfgebouwde loopgraaf op de hei ‘de vijand’ bestrijden.In Rondom 10 een live-discussie met getraumatiseerde militairen die in Libanon, BosniĆ«, Irak en Afghanistan dienden, hun kinderen en hun partners.

Rondom 10, 19 september 2009, live vanuit Felix Meritis in Amsterdam, ca. 21.05

AddThis

Share |