zondag 22 november 2009

Weiger te betalen voor crisis kapitalisme!

De crisis van het kapitalisme is zeker zo erg als in de jaren dertig. De financiële crisis kost de wereldeconomie tot het einde van dit jaar zeker 7300 miljard euro! De bankiers zijn de grote winnaars; ze hebben de economie aan de rand van de afgrond gebracht. Officieel heeft de overheid de banken en financiële instellingen overgenomen en oefent nu ‘toezicht’ uit. In werkelijkheid hebben de banken hun enorme schulden en financiële rotzooi bij de overheid gedumpt met als grote taak die in de komende jaren bij de arbeiders neer te leggen. Wereldwijd moeten staten het geld dat ze aan de financiële sector hebben uitgegeven bij de arbeidersklasse terughalen door bezuinigingen en belastingverhoging over vele en vele jaren. De winsten voor de banken, de verliezen voor de gewone man!

In Nederland gaat het om het onvoorstelbare bedragen van honderden miljarden euro´s. De arbeidersklasse wordt gedwongen deze miljarden in de komende jaren op te brengen. Om ons daarvan een voorstelling te maken: na de vorige zware recessie van 1979 volgden er 20 jaren van bezuinigingen onder Lubbers en Kok voordat de rekening was betaald… Lubbers bezuinigde zo´n 40 miljard gulden, dat is maar een schijntje vergeleken bij de huidige bedragen. De vraag is wat er na het bloedbad van de jaren tachtig en begin jaren negentig nog bezuinigd kan worden op onderwijs en gezondheidszorg, maar kapitalistische kranten spreken nu al over bezuinigingen van 35 miljard euro.

Dit is de harde werkelijkheid. De bankiers, kapitalisten en hun politieke vertegenwoordigers hebben er alle belang bij dat u dit allemaal niet te zwaar opneemt, vandaar dat de kranten en de beurzen een gevoel ademen van: hoezo crisis? De feiten zijn: de werkloosheid gaat volgend jaar naar de 600.000. Kleine zelfstandigen gaan over de kop. Huizenprijzen dalen. Bij de grote bedrijven in Nederland daalden de omzetten met 20 procent en de winsten met bijna 90%. Het kabinet dat de enorme bezuinigingen moet verdedigen, heeft er juist belang bij de zaken niet al te vrolijk voor te stellen. En minister Donner heeft gelijk als hij zegt: “Als een vrije val overgaat in een geremde, moet je niet zeggen dat we er al zijn”. De werkelijkheid is er één van jaren van enorme bezuinigingen die pas later komen, omdat nu bezuinigen de economie zou laten instorten. De werkelijkheid is er één van jaren stokkende koopkracht. De werkelijkheid is een hoge werkloosheid. De werkloosheid is jaren van depressie vanwege het roofgedrag van banken en financiële instellingen. De miljardenuitgaven van de overheid houden de economie nu kunstmatig aan de praat. Als die wegvallen moeten de consumenten weer geld gaan uitgeven en ondernemers weer gaan investeren. Maar die zijn nog jaren bezig hun schulden af te betalen…
Meer op
http://offensief.socialisten.net/content/view/778/1/

AddThis

Share |