zaterdag 24 oktober 2009

Rode Kruis signaleert honger in Europa

Het Internationale Rode Kruis heeft maandag aan de bel getrokken over honger en aanverwante problemen in een groot aantal Europese landen, waaronder lidstaten van de Europese Unie.

Volgens een peiling in ruim veertig landen in de Europese zone is er sprake van wijdverbreide problemen die samenhangen met de economische crisis, stelt de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan. In het rapport wordt het opvallend genoemd dat hun organisaties in ruim twee derde van de EU-lidstaten een voedselprobleem signaleren. Onder de genoemde landen zijn Spanje en Italië.

In IJsland, dat zwaar is getroffen door financiële problemen, worden voedsel en kleding uitgedeeld. In Spanje wordt voedsel ter beschikking gesteld aan een half miljoen mensen.

Het Rode Kruis zegt dat zijn afdelingen in verscheidene landen te maken krijgen met verzoeken om financiële hulp, 'om schulden af te lossen of stroom- en andere rekeningen te voldoen'. De Hongaarse afdeling van het Rode Kruis signaleert dat veel mensen moeite hebben hypotheken en andere leningen af te lossen die zij eerder makkelijk kregen. De afdeling constateert ook dat 85 procent van de gebruikelijke sponsoren van het Rode Kruis dit jaar verstek laat gaan. "Het soort mensen dat getroffen wordt is aan het veranderen. Jongeren zijn kwetsbaar geworden, de middenklasse is kwetsbaar geworden", zegt Georg Habsburg, voorzitter van het Hongaarse Rode Kruis

De federatie presenteerde het rapport maandag. Zij ondervond dat met name de EU-lidstaten zich weinig bewust zijn van de problemen. Volgens het Rode Kruis is de boodschap eenvoudig: "Er ontstaat een groot probleem. Wij kunnen dat met het Rode Kruis aanvoelen voordat het uit de statistieken naar voren komt. Bedenk hoe u het beste kunt reageren."

http://dossiers.nieuws.nl/buitenland/europese_unie/572406/rode_kruis_signaleert_honger_in_europa

AddThis

Share |