Een aantal Nederlandse wetenschappers is tegen de opslag van vingerafdrukken in het paspoort. In een open brief aan de leden van de Eerste Kamer vragen zij aandacht voor hun bezwaren. De Eerste Kamer vergadert vandaag over het wijzigen van de Paspoortwet.
Europese richtlijn
Sinds 2006 zit in het Nederlandse paspoort een chip met daarop een afdruk van het gezicht. Volgens een Europese richtlijn moeten daar dit jaar ook twee vingerafdrukken aan worden toegevoegd, om fraude beter te kunnen bestrijden.
Databank
Nederland wil de zogenaamde biometrische gegevens opslaan in een centrale databank. De gegevens zouden kunnen worden gebruikt bij het opsporen van misdadigers. De Tweede Kamer is in januari 2009 met dit voorstel akkoord gegaan. PvdA, VVD, ChristenUnie, SGP, CDA, PVV en het lid Verdonk stemden voor.
Rechtsprincipe
De wetenschappers vinden dat aan de opslag veel risico's kleven. Ze zeggen dat de opslagtechnologie nog niet goed is ontwikkeld. De databank kan gekraakt worden.
Verder vinden ze dat een belangrijk rechtsprincipe wordt omgedraaid: als een vingerafdruk wordt gevonden, moet de burger aantonen dat hij niet verdacht is, terwijl voorheen juist het tegenovergestelde gold. Dan moest er sprake zijn van een redelijk vermoeden van schuld, voordat iemands privacy geschonden wordt.