zaterdag 24 oktober 2009

Obama ( usa ) en Sudan . hoezo nobelprijs verdient.

Lekkere jongens die nobelprijs-uitgevers.
En dan ook nog eens zo'n nieuwsberichtje naar buiten brengen.

Obama wil goed gedrag Sudan belonen


De Amerikaanse president Barack Obama wil de regering van Sudan belonen als zij stappen neemt om het humanitaire leed in het land te verzachten en zich inzet voor de binnenlandse vrede. Maar als Sudan die weg niet volgt, dan moeten er sancties komen en druk van de internationale gemeenschap.
Obama zei maandag dat hij de sancties tegen de regering van president Omar al-Bashir, die door het Internationale Strafhof in Den Haag is aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogmisdaden in de regio Darfur, binnenkort zal vernieuwen. "Als de regering van Sudan handelt om de situatie te verbeteren en vrede te bevorderen komen er beloningen. Doet zij dit niet, dan zal er extra druk worden uitgeoefend door de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap", zei Obama.

Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei dat niet optreden 'geen optie' is. Zij sprak met VN-ambassadeur Susan Rice en Obama's speciale gezant voor Sudan Scott Gration aan haar zijde. Rice staat ten aanzien van Sudan een hardere lijn voor dan Gration.
Obama heeft het conflict in Darfur, waar volgens de VN sinds februari 2006 minstens driehonderdduizend mensen zijn omgekomen en 2,7 miljoen hun woonplaatsen zijn ontvlucht, als genocide bestempeld. Hij is die mening nog steeds toegedaan, maar wil desondanks zaken doen met Al-Bashir, zei woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis. "Wij zoeken een allesomvattende oplossing, zowel voor de humanitaire crisis in Darfur als de vrede tussen Noord- en Zuid(-Soedan)."
Een adviseur van Al-Bashir, Ghazi Salah Eddin Atabani, zette in een reactie voor de Sudanese staatstelevisie het nieuwe Amerikaanse beleid af tegen het vroegere, meer 'extremistische' beleid. "Wij hopen dat hiermee een eind komt aan de discussie onder Amerikaanse functionarissen en hopen dat zij nu met één tong zullen spreken", zei hij.

De Sudanese regering sloot in 2005 een voorlopig vredesakkoord met het zuiden, waarmee een eind kwam aan de oudste burgeroorlog in Afrika. Volgens de overeenkomst moet in 2011 in Zuid-Sudan een referendum over een eventuele afscheiding worden gehouden.
Onderstaande staat uitgebreid op site:

http://www.archivesolidaire.org/scripts/article.phtml?section=A2AAABBRBH&obid=24232

Vraag en antwoord: wat gebeurt er in Sudan?

In april van dit jaar sloten de Sudanese regering en rebellengroepen in het zuiden van het land een vredesakkoord. Waarover ging die oorlog?

In Sudan woedt een burgeroorlog sinds de onafhankelijkheid in 1956. Alleen in de periode 1972-1983 was er rust. Het land is 48 jaar onafhankelijk, waarvan 38 jaar oorlog. Afrika’s langst durende burgeroorlog kostte naar schatting 2 miljoen mensen het leven. Grosso modo was het een oorlog tussen het zuiden waar vooral christenen leven en het noorden, vooral bewoond door moslims.

Bracht het vredesakkoord dan geen oplossing?

Bij de 22 maanden durende vredesbesprekingen kwam de kwestie Darfur nauwelijks ter sprake. Darfur is een westelijke provincie. Daar is een groot humanitair probleem ontstaan door de gevechten tussen rebellen, het leger en milities. Naar schatting 1 miljoen mensen sloeg op de vlucht. Minstens 10.000 werden gedood.

Wie vecht tegen wie?

Het conflict in Darfur flakkerde fel op begin 2003 toen rebellengroepen overheidsgebouwen en overheidspersoneel aanvielen. De rebellen zegden dat de regering hun provincie benadeelt. Het conflict sluimert al decennia en gaat in eerste instantie over grond en grazingsrechten voor het vee. De twee belangrijkste rebellengroepen zijn het Sudanees Bevrijdingsleger (Sudan Liberation Army SLA) en de Rechtvaardigheids- en Gelijkheidspartij (Justice and Equality Movement Jem) die gelinkt is aan politicus Hassan al-Turabi.

Wat is het antwoord van de regering in Khartoum?

Het eerste antwoord kwam van de Janjaweed, een Arabische militie die verscheidene duizenden leden telt. Zij vielen dorpen en steden aan waar de rebellengroepen hun bases hadden. Later volgden bombardementen door regeringsvliegtuigen. De regering van Sudan ontkent echter dat ze de Janjaweed sturen en heeft al verscheidene keren zwaar uitgehaald naar de militie. Midden juli arresteerde de politie 50 leden van de militie. De regering zegt nu dat ze het conflict op een politieke manier en via onderhandelingen wil oplossen.

Hoe reageren de Verenigde Staten en Europa?

De Amerikaanse regering roept het geweld in om zich te mengen in het conflict en een steviger voet aan de grond te krijgen in het land. De Verenigde Staten dreigen met internationale sancties tegen Sudan. De Amerikaanse regering probeert de Uno daartoe te bewegen. Diplomatiek is het conflict aan het escaleren: de Amerikanen stellen deadlines aan de regering in Khartoum, zionistische lobby’s in de Verenigde Staten oefenen fel druk uit, extreemrechtse senatoren stellen petities op tegen de "genocide in Sudan". Europa schaart zich met enige aarzeling aan de kant van de Amerikanen. Afrika is al eeuwen het bevoorrechte wingebied van de Europeanen. Ze willen niet toekijken hoe de Amerikanen het grootste land van het continent onder hun exclusieve controle krijgen.

Wat zegt de rest van de wereld?


De Arabische wereld heeft zich bij monde van de Arabische Liga unaniem uitgesproken tegen inmenging van de Verenigde Staten en Europa. De Volksrepubliek China is zeer bezorgd en beseft dat het de Amerikanen er ook om gaat de olie-invoer van China uit Sudan te bemoeilijken. China zit erg om olie verlegen en als de Amerikanen Sudan onder hun controle krijgen, hebben die een scherp chantagewapen tegen China. Buurland Tsjaad, waar eveneens veel olie in de grond zit, vreest voor een uitbreiding van het conflict

http://www.archivesolidaire.org/scripts/article.phtml?section=A2AAABBRBH&obid=24232

AddThis

Share |