zondag 25 oktober 2009

Registratie gegevens op e-Health schendt beroepsgeheim niet

Geen goede zaak zou ik zeggen
Ik wil geen famaceutisch statistiek worden voor de farmaceutica.
Wel handig voor ze kunnen ze de voortgang in de wereld goed volgen.

De Nationale Raad van de Orde der Geneesheren meent dat een arts het beroepsgeheim niet schendt door aan de federale gegevensbank persoonsgegevens te verstrekken in het kader van vaccinaties tegen het AH1N1-virus.

Ongelegen
Wel stelt de Nationale Raad dat de in een ontwerp-kb voorgestelde oprichting van zo'n gegevensbank en de modaliteiten van registratie "meerdere inhoudelijke vragen en praktische objecties oproept".
Het kb voorziet in de registratie via het eHealth-platform. Volgens de Orde der Geneesheren komt het verplichte gebruik van dat platform "ongelegen op het ogenblik dat de incidentie van de nieuwe variant van de AH1N1-griep exponentiële vormen aanneemt en de bijhorende werkload de arts niet toelaat de functionaliteit van dit platform ideaal aan te wenden, zonder de kwaliteit van de zorgverlening in het gedrang te brengen"

Vrijwillig
De Raad verwijst overigens naar de website van het eHealth-platform, waarop staat dat "de toetreding tot het eHealth-platform niet verplicht is en gebeurt op vrijwillige basis". Een registratie in de specifieke omstandigheden van een grieppandemie valt volgens de Raad wel te rechtvaardigen. Hij adviseert alle vaccinerende artsen, ongeacht het gebruik van het eHealth-platform, in elk geval alle noodzakelijke gegevens te registreren in het eigen medisch dossier.

Niet verantwoord
Eerder deze week riepen artsenverenigingen BVAS en VVH hun leden op niet over te gaan tot registratie bij de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Ze menen dat de huidige registratie door e-Health op de site van SMALS niet verantwoord is. "Er is een wanverhouding tussen de doelstellingen en de middelen", luidde het. (belga/ep)

http://www.hln.be/hln/nl/4311/Mexicaanse-griep/article/detail/1020231/2009/10/24/Registratie-gegevens-op-e-Health-schendt-beroepsgeheim-niet.dhtml

AddThis

Share |